Коровинський ЗДО "Сонечко" Коровинської сільської ради, Коровинці
Сумська область, Роменський район

Сторінка медичної сестри

Хлопчикам та дівчаткам, а також їх батькам!

 

Раціональне харчування – запорука здоров’я

 

Фото без опису

Раціональне харчування є найважливішою складовою формування здоров’я дитини, сприяє збереженню здоров’я, опірності фізичним факторам навколишнього середовища, високій фізичній і розумовій працездатності. Древньогрецькому філософу Сократу належить вислів: «Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити».

Одним з важливих принципів раціонального харчування є правильно організований його режим, який складається з:

  • суворого дотримання часу прийомів їжі та проміжків між ними;
  • раціонального в фізіологічному відношенні кратності прийомів їжі (залежить від віку та стану здоров’я дитини);
  • правильного кількісного та якісного розподілу їжі на окремі прийоми;
  • умов прийому їжі і поведінка дитини під час їжі.

Доведено, що обов’язкова умова для нормальної шлункової секреції – суворе дотримання встановлених проміжків між прийомами їжі. При недотриманні цієї вимоги погіршується травлення, знижується апетит.

Рівновага в організмі, яка приводить до здоров’я, починається з їжі, яку ми їмо. Оптимальним співвідношенням білків, жирів та вуглеводів є співвідношення 1:1:3,5, причому частка білків тваринного походження має бути в межах 63%,  жирів рослинного походження – 18%.

Харчування дітей в організованих колективах здійснюється на підставі  сезонних меню, які складені з урахуванням гігієнічних принципів та натуральних норм продуктів, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня  2021 року № 305  і погоджені з органами Держпродспоживслужби.

Батькам необхідно забезпечити раціон дитини в домашніх умовах тими продуктами, які вона недоотримала в організованому колективі, тим самим максимально наблизивши його до збалансованого.

Адже, незбалансоване харчування є причиною аліментарно-залежних захворювань, до яких відносяться захворювання шлунково-кишкового тракту, анемія, хвороби обміну речовин тощо. Відсутність, недостатня кількість або збиткове надходження в організм вітамінів, мікроелементів призводить до захворювання.

racionalne harchuvannya 2

Систематичне вживання дітьми продуктів, до складу яких входять компоненти, що не відносяться до натуральних продуктів харчування (штучні барвники, консерванти, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, газ) викликає подразнення слизової оболонки шлунку і сприяє розвитку гастритів, виразкової хвороби, закрепів.

Міністерствами охорони здоров’я, освіти та науки заборонено в організованих дитячих колективах замовляти та використовувати в їжу ряд продуктів, небезпечних в епідеміологічному відношенні (м’ясо та яйця водоплавної птиці, м’ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю, м’ясні обрізки, субпродукти – за винятком печінки та язика, річкову та копчену рибу), а також продукти, які містять вказані вище шкідливі для дитячого організму домішки (соуси, майонез, вироби у фритюрі, в т. ч. чіпси, вироби швидкого приготування, газовані напої, квас, кремові вироби, вершково-рослинні масла, спреди та масла з додаванням будь-якої іншої сировини (риби, морепродуктів, тощо).

Тому, при організації харчування дитини вдома батькам рекомендуємо заради здоров’я власних дітей виключити з їх раціону подібні продукти, а надавати перевагу продуктам, збагаченим залізом, йодом, іншими мікроелементами та вітамінами, а також додержуватися принципів наступності, єдності вимог в організованому колективі і в родині.

 

Логін: *

Пароль: *